Handboek Monitoring Zwerfafval

  • 4 februari 2019
  • NederlandSchoon
  • 44 pagina's
  • PDF
Vragen over de Kenniswijzer of zelf een document delen?
Mail ons
Download

Omschrijving

Meten is weten. Gemeenten die bezig zijn met de aanpak van zwerfafval willen weten hoe ze er voor staan. Hoeveel zwerfafval is er in mijn gemeente? Wat is de trend over de jaren, verbetert de situatie? Waaruit bestaat het zwerfafval precies? Hoe is de beleving en waardering door bewoners? Hoe meet ik al die aspecten precies? In het Handboek Monitoring Zwerfafval is alle beschikbare kennis over het monitoren van zwerfafval gebundeld.

 

Doeltreffend werken
Iedereen, van bewoner tot beheerder en wethouder wil weten hoe het zwerfafval ervoor staat. En slim meten draagt bij aan meer datagestuurd werken. Dankzij monitoring wordt het inzicht in de resultaten van zwerfafvalaanpakken, de doeltreffendheid ervan en de bereikte kwaliteit vergroot. Hiervan kunnen gemeenten leren en hun aanpak verbeteren.

 

Eenvoudig te gebruiken
Het handboek stelt elke gemeente in staat om gestructureerd de situatie van zwerfafval te monitoren. Je leest welke monitoringgegevens wenselijk zijn voor een goed basisinzicht in de zwerfafvalsituatie en wat je aan aanvullende metingen kunt laten uitvoeren voor verdere analyse en verdieping. In het handboek vind je ook tips en adviezen die aansluiten op de praktijk binnen gemeenten. Voor het samenstellen is uitgegaan van landelijke standaarden en richtlijnen, zoals de CROW beeldsystematiek en IMBOR. Het Handboek Monitoring Zwerfafval is onderdeel van het Gemeenteprogramma Zwerfafval. Dit gemeenteprogramma biedt verschillende interventies voor een schonere omgeving. Neem voor meer informatie contact op met een gemeenteadviseur.

 

 

Leeswijzer
 

Hoofdstuk 1:  Aanleiding en doel.

 

Hoofdstuk 2:  Kern van de systematiek voor zwerfafvalmonitoring beschreven.

 

Hoofdstuk 3: Gedetailleerde uitleg over aanpak en stappen voor beeldkwaliteitsmetingen van zwerfafval, meten van de beleving, de keuze van de meetlocaties en dergelijke.

 

Bijlage 1:  Handige uitleg van de systematiek. Gemeenten kunnen hiermee zelf aan de slag, of een inspectiebureau een gerichte opdracht geven.

 

Bijlage 2:  Indicatie van tijd en inzet.

 

Bijlage 3:  Veldwerk instructie.

 

Bijlage 4: Definitielijst en overzicht van websites met meer informatie over monitoring en landelijke standaarden.

Kernmerken

Onderwerp:
Monitoren
Soort informatie:
Kennisoverzicht, Plan van aanpak, Inspiratie en tips
Labels:
Zwerfafvalvergoeding