Evaluatierapport Invoering statiegeldbekers Leidens Ontzet 2019

  • 1 januari 2020
  • Werkgroep LeidsGlas
  • 67 pagina's
  • PDF
Vragen over de Kenniswijzer of zelf een document delen?
Mail ons
Download

Omschrijving

Jaarlijks op 2 en 3 oktober wordt in Leiden het Leids Ontzet gevierd: de bevrijding van de Spanjaarden in 1574. De viering is gratis toegankelijk en strekt zich uit over de gehele binnenstad. In 2019 is tijdens het evenement voor het eerst gewerkt met een systeem van herbruikbare statiegeldbekers die bij elke bar in de binnenstad konden worden ingeleverd.

Door de invoering van het bekersysteem zijn er meer dan 500.000 plastic wegwerpbekers bespaard en is er ruim 5.000 kilogram aan zwerfafval voorkomen. Van de statiegeldbekers is 98,2% door bezoekers bij de bars ingeleverd. De schoonmaakploegen waren op 3 oktober 2 uur eerder klaar met schoonmaken en hiervoor was 25% minder personeel nodig dan in 2018. In de grachten is nauwelijks een beker teruggevonden.

Het evaluatierapport geeft inzicht in hoe Leiden tot dit mooie resultaat kwam en wat er nodig is voor het invoeren van een statiegeldbekersysteem op een openbaar evenement met meerdere organisatoren. 

Kernmerken

Onderwerp:
Afvalvoorzieningen en inrichting, Beleidsplannen, Beleving, Communicatie, Financiering en kosten, Gedragsbeïnvloeding, Participatie en samenwerking, Reinigen, Statiegeld
Focus gebied:
Evenementen, Winkels en horeca
Soort informatie:
Onderzoek
Labels:
Plastic soep , Zwerfafvalvergoeding