Over Kenniswijzer

De Kenniswijzer zwerfafval is een gezamenlijk initiatief van NederlandSchoon, Rijkswaterstaat en NVRD. In Nederland is veel kennis aanwezig over de aanpak van zwerfafval. Op deze website verzamelen en delen we deze kennis met iedereen.

Voor wie is de Kenniswijzer zwerfafval?
Voor iedereen die professioneel of als vrijwilliger met de problematiek rond zwerfafval te maken heeft. Bijvoorbeeld mensen die werken bij gemeenten, scholen, winkelgebieden of recreatiegebieden, Rijkswaterstaat, openbaar vervoer en organisatoren van evenementen.

Welke informatie vind je hier?
De Kenniswijzer biedt facts & figures, kennis over de reiniging en beheer van gebieden, gedragsverandering en tal van andere aspecten die helpen zwerfafval te voorkomen. Deze vind je in tekst, beeld en video’s over best practices. Maar ook in handreikingen, stappenplannen en instructies. 

Hoe vind je deze informatie?
De informatie op deze website wordt op twee manieren ontsloten:

  • Bibliotheek: alle informatie staat in onze documenten bibliotheek. Hier kun je rechtstreeks in zoeken.
  • Gouden tips: de belangrijkste kennis vind je in de Gouden tips. Hier zie je per aandachtsgebied in een oogopslag hoe je tot een schone omgeving kunt komen. Wil je meer weten? Klik op de tip en ga naar de bijbehorende documenten in de database. 

Pilot Schoon Belonen

Aan de slag met beloningssystemen voor de pilot Schoon Belonen? Op zoek naar het beste beloningssysteem om afvalscheiding te stimuleren en zwerfafval te verminderen?

Op de Kenniswijzer vindt u relevante kennisdocumenten en voorbeelden over het toepassen van belonen.

Bezoek ook de website

Kennisbijeenkomst

Dinsdag 10 oktober vond de Kennisbijeenkomst Schone Snoeproutes plaats.

De kennis die is uitgewisseld tijdens deze bijeenkomst, delen wij graag ook met u. Daarom hebben we alle informatie en documenten voor u online gezet.

Naar de website

Op de hoogte blijven?

Abonneer je dan nu op de digitale nieuwsbrief van de Landelijke Aanpak Zwerfafval (een initiatief van NederlandSchoon, Rijkswaterstaat en NVRD).

Blijf hiermee maandelijks op de hoogte van het laatste nieuws over zwerfafval, nieuwe bijeenkomsten en interessante documenten op de kenniswijzer.

Meld je aan