Gouden tips:  Evenementen

Een evenement is zo veel leuker als het schoon is. In deze Gouden Tips lees je hoe je bezoekers en betrokken partijen kan laten meehelpen aan een schoon evenement. En wat je zelf kan doen.

1 Toon je trots op je evenement

Je inzetten voor een schoon en wellicht ook duurzaam en maatschappelijk verantwoord evenement is iets om trots op te zijn! Laat gerust weten dat je trots bent, want je trots werkt aanstekelijk, zowel op bezoekers als op deelnemers, sponsors, leveranciers, gemeente en de eigen organisatie. Hierdoor denkt iedereen op een positieve en creatieve manier mee over een schoon evenement.

Met het Stappenplan Schoon Evenement heb je gereedschap in handen om iedereen enthousiast te krijgen. Het meest relevante document is:

Toolkit evenementen. Maatregelen en tips voor in de praktijk Handreiking schone evenementen

Toon alle documenten

2 Committeer bezoekers aan je schone evenement

Mensen gebruiken afvalvoorzieningen beter als je ze van tevoren en bij aankomst committeert aan je schone evenement. Laat de bezoekers vooraf een verklaring afgeven of op een knop drukken waarmee ze kenbaar maken dat ze het terrein schoon zullen houden. Dit doe je bijvoorbeeld via een e-mail of deelname-gadgets met een steeds terugkerend icoon als symbool dat herinnert aan het schoon-commitment. Plaats dit icoon ook op borden, medewerkers en uitingen op de afvalbakken.

In de documentatie vind je voorbeelden van hoe dit met succes werd aangepakt bij Mysteryland. In de algemene video bij de tips voor evenementen zie je hoe dit is gedaan bij Limburgs Mooiste. Bij Limburgs Mooiste betekent deelname dat je je expliciet voor de start committeert aan schoon gedrag tijdens het evenement. Het meest relevante document is:

Toolkit evenementen. Maatregelen en tips voor in de praktijk Handreiking schone evenementen

Toon alle documenten

3 Maak zichtbaar schoon

Mensen vervuilen minder als er zichtbaar schoongemaakt wordt, zeker als de organisatie meehelpt. Laat de schoonmakers duidelijk opvallen en via teksten op hun kleding een positieve boodschap communiceren. Bijvoorbeeld: 'Op een schoon evenement vermaak je je beter. Help je ook mee? Dank je!' Voor de schoonmakers werkt dit extra prettig omdat zij positieve feedback van het publiek krijgen.

Zie de documentatie voor meer informatie. De meest relevante documenten zijn:

Zwerfafvalaanpak Mysteryland 2015 Koningsdag 2014, schoonmaakactie station voorplein

Toon alle documenten

4 Houd aanlooproutes schoon

Een evenement begint al ver van de echte locatie. Plaats dus voldoende makkelijk te gebruiken afvalbakken langs aanlooproutes en bij aankomstplekken, zoals trein- en busstations en parkeerplaatsen. Maak op deze plekken ook zichtbaar schoon en communiceer er je boodschap over het schone evenement. Zo zet je de toon voor schoon en gaan bezoekers zich minder vervuilend gedragen.

In de documentatie vind je meer informatie. De meest relevante documenten zijn:

Schone aanlooproutes voor Mysteryland

Toon alle documenten

5 Plaats veel afvalbakken met verwisselbare zakken

6 Voorkom flyering en sampling

Flyers en samples zijn vaak een grote bron van zwerfafval op evenementen. Onthoud dat de bezoekers voor het evenement komen, niet om te worden benaderd door commerciële partijen. Uiteraard zijn de commerciële belangen groot. Denk dus goed na of hun boodschap niet op een andere wijze verspreid kan worden, bijvoorbeeld via lichtbakken of posters.

In de documentatie vind je hier meer informatie over. De meest relevante documenten zijn:

Toon alle documenten

7 Laat commerciële partijen bijdragen aan de schoonmaak

Als er op een evenement toch iets wordt verkocht of wordt uitgedeeld, regel dan de aanpak van afval bij de vergunningaanvraag en maak duidelijke afspraken. Neem in de overeenkomst met verkopers en andere commerciële partijen op dat er een bedrag beschikbaar moet zijn om de vervuiling weer op te kunnen ruimen. Neem er ook in op dat ze de schoonboodschap communiceren en hun verkoopgebied schoon houden.

In de documentatie lees je hoe dit in andere situaties met succes is aangepakt. De meest relevante documenten zijn:

Handreiking schone evenementen

Toon alle documenten

Nieuwe Gouden Tips: Gedragsbeïnvloeding

Gedragsbeïnvloeding is heel actueel en wordt door diverse partijen ingezet in de strijd tegen zwerfafval. Op basis van onze kennis en ervaring hebben we daarom Gouden Tips Gedragsbeïnvloeding geschreven.
Direct aan de slag? Lees dan ook ons Stappenplan voor gedragsverandering.

Vernieuwde Gouden Tips: Winkelgebieden

Er komt steeds meer kennis bij over hoe we zwerfafval het beste kunnen aanpakken. Deze nieuwe kennis verwerking wij in de Gouden Tips.
Daarom zijn de Gouden Tips Winkelgebieden recent helemaal vernieuwd!
Meer tips voor winkelgebieden? Raadpleeg dan de Tips voor schone winkelgebieden.

 

Gouden Tips in de maak: Bijplaatsingen

Er zijn al heel veel Gouden Tips, maar er komen er nog meer bij!
Momenteel wordt hard gewerkt aan Gouden Tips Bijplaatsingen, om ook voor dit probleem enkele handige tips en handvatten te kunnen bieden.
Kun je hier niet op wachten? Lees dan alvast onze Handreiking voorkomen bijplaatsingen.