Terug naar overzicht

Zichtbaar reinigen en beleving

Downloaden 26 augustus 2011 | Kees Keizer | 7 pagina's | 171.52 KB | PDF

Omschrijving

Dit onderzoek van Kees Keizer, van de Rijksuniversiteit Groningen, toont het effect van zichtbaar reinigen aan. Zichtbaar reinigen heeft een positieve uitwerking op het gedrag van burgers. Mensen blijken minder geneigd rommel op straat te gooien, houden zich meer aan andere regels en zijn zelfs vriendelijker naar hun medemens. Aan de hand van een micro experiment in de gemeente Utrecht is onderzocht welk effect zichtbaar reinigen op de beleving van zwerfafval in de openbare ruimte heeft. De beleving van burgers verandert eveneens na het zien van een reiniger. Dit lijkt zelfs onbewust te gebeuren. 74% geeft aan de reiniger niet gezien te hebben, maar beoordeelt de omgeving wel schoner dan de mensen die uit de zelfde en precies even schone omgeving komen maar dan zonder zichtbare reiniging. Zichtbaar reinigen draagt tevens bij aan een positief beeld over de gemeente.

Kernmerken

Onderwerp:
Beleving, Reinigen
Soort informatie:
Onderzoek
Labels:
Zichtbaar reinigen

Gedragstool Zwerfafval

Ben jij als beheerder van de openbare ruimte op zoek naar een oplossing voor jouw zwerfafvalprobleem? Probeer dan de Gedragstool Zwerfafval. 

Via een aantal vragen leidt deze tool je naar een advies bestaand uit praktische interventies, goede praktijkvoorbeelden en handige documenten passend bij jouw zwerfafvalsituatie.

Start de tool

Winkelgebied Verkiezing

De Schoonste Winkelgebied Verkiezing gaat weer van start. Dit jaar beginnen we de verkiezing met een interactief webinar op 8 mei en een mooi startpakket.

Lees op onze website precies wat jij kunt doen voor schone winkelgebieden én om je aan te melden voor het webinar.

Naar de website

Op de hoogte blijven?

Abonneer je dan nu op de digitale nieuwsbrief van de Landelijke Aanpak Zwerfafval (een initiatief van NederlandSchoon, Rijkswaterstaat en NVRD).

Blijf hiermee maandelijks op de hoogte van het laatste nieuws over zwerfafval, nieuwe bijeenkomsten en interessante documenten op de kenniswijzer.

Meld je aan