Terug naar overzicht

Zichtbaar reinigen en beleving

Downloaden 26 augustus 2011 | Kees Keizer | 7 pagina's | 171.52 KB | PDF

Omschrijving

Dit onderzoek van Kees Keizer, van de Rijksuniversiteit Groningen, toont het effect van zichtbaar reinigen aan. Zichtbaar reinigen heeft een positieve uitwerking op het gedrag van burgers. Mensen blijken minder geneigd rommel op straat te gooien, houden zich meer aan andere regels en zijn zelfs vriendelijker naar hun medemens. Aan de hand van een micro experiment in de gemeente Utrecht is onderzocht welk effect zichtbaar reinigen op de beleving van zwerfafval in de openbare ruimte heeft. De beleving van burgers verandert eveneens na het zien van een reiniger. Dit lijkt zelfs onbewust te gebeuren. 74% geeft aan de reiniger niet gezien te hebben, maar beoordeelt de omgeving wel schoner dan de mensen die uit de zelfde en precies even schone omgeving komen maar dan zonder zichtbare reiniging. Zichtbaar reinigen draagt tevens bij aan een positief beeld over de gemeente.

Kernmerken

Onderwerp:
Beleving, Reinigen
Soort informatie:
Onderzoek
Labels:
Zichtbaar reinigen

Pilot Schoon Belonen

Aan de slag met beloningssystemen voor de pilot Schoon Belonen? Op zoek naar het beste beloningssysteem om afvalscheiding te stimuleren en zwerfafval te verminderen?

Op de Kenniswijzer vindt u relevante kennisdocumenten en voorbeelden over het toepassen van belonen.

Bezoek ook de website

Kennisbijeenkomst

Dinsdag 10 oktober vond de Kennisbijeenkomst Schone Snoeproutes plaats.

De kennis die is uitgewisseld tijdens deze bijeenkomst, delen wij graag ook met u. Daarom hebben we alle informatie en documenten voor u online gezet.

Naar de website

Op de hoogte blijven?

Abonneer je dan nu op de digitale nieuwsbrief van de Landelijke Aanpak Zwerfafval (een initiatief van NederlandSchoon, Rijkswaterstaat en NVRD).

Blijf hiermee maandelijks op de hoogte van het laatste nieuws over zwerfafval, nieuwe bijeenkomsten en interessante documenten op de kenniswijzer.

Meld je aan