Terug naar overzicht

Wordt Nederland schoner? Beleving zwerfafval door burgers (6-meting)

Downloaden 1 april 2010 | Motivaction | 62 pagina's | 776.43 KB | PDF

Omschrijving

In 2007 is het impulsprogramma zwerfafval van start gegaan om Nederland binnen drie jaar objectief en subjectief schoner te maken. In deze zesde meting poogt Motivaction via het online StemPunt-panel en face-to-face interviews inzicht te verschaffen in de beleving van zwerfafval door Nederlandse burgers. De schoonbeleving is iets minder geworden ondanks dat de daadwerkelijke waarneming van zwerfafval gelijk is aan voorgaande metingen. De irritatie aan zwerfafval is eveneens toegenomen, terwijl de samenhang tussen ergernis en schoonperceptie gedaald is. Voornamelijk de kleine drinkverpakkingen wekken irritaties op. Daarnaast is de irritatie aan kunststoffen toegenomen. 'Anderen' zijn de belangrijkste veroorzakers van zwerfafval. Dit zorgt voor grote ergernis, omdat respondenten aangeven dat ze het zelf altijd wel opruimen. Deze toename van ergernis impliceert dat men zich vaker bewust is van het gedrag van anderen dan in eerdere metingen.

Kernmerken

Onderwerp:
Beleving, Participatie en samenwerking
Soort informatie:
Onderzoek
Labels:

Gedragstool Zwerfafval

Ben jij als beheerder van de openbare ruimte op zoek naar een oplossing voor jouw zwerfafvalprobleem? Probeer dan de Gedragstool Zwerfafval. 

Via een aantal vragen leidt deze tool je naar een advies bestaand uit praktische interventies, goede praktijkvoorbeelden en handige documenten passend bij jouw zwerfafvalsituatie.

Start de tool

Winkelgebied Verkiezing

De Schoonste Winkelgebied Verkiezing gaat weer van start. Dit jaar beginnen we de verkiezing met een interactief webinar op 8 mei en een mooi startpakket.

Lees op onze website precies wat jij kunt doen voor schone winkelgebieden én om je aan te melden voor het webinar.

Naar de website

Op de hoogte blijven?

Abonneer je dan nu op de digitale nieuwsbrief van de Landelijke Aanpak Zwerfafval (een initiatief van NederlandSchoon, Rijkswaterstaat en NVRD).

Blijf hiermee maandelijks op de hoogte van het laatste nieuws over zwerfafval, nieuwe bijeenkomsten en interessante documenten op de kenniswijzer.

Meld je aan