Terug naar overzicht

Wordt Nederland schoner? Beleving zwerfafval door burgers (6-meting)

Downloaden 1 april 2010 | Motivaction | 62 pagina's | 776.43 KB | PDF

Omschrijving

In 2007 is het impulsprogramma zwerfafval van start gegaan om Nederland binnen drie jaar objectief en subjectief schoner te maken. In deze zesde meting poogt Motivaction via het online StemPunt-panel en face-to-face interviews inzicht te verschaffen in de beleving van zwerfafval door Nederlandse burgers. De schoonbeleving is iets minder geworden ondanks dat de daadwerkelijke waarneming van zwerfafval gelijk is aan voorgaande metingen. De irritatie aan zwerfafval is eveneens toegenomen, terwijl de samenhang tussen ergernis en schoonperceptie gedaald is. Voornamelijk de kleine drinkverpakkingen wekken irritaties op. Daarnaast is de irritatie aan kunststoffen toegenomen. 'Anderen' zijn de belangrijkste veroorzakers van zwerfafval. Dit zorgt voor grote ergernis, omdat respondenten aangeven dat ze het zelf altijd wel opruimen. Deze toename van ergernis impliceert dat men zich vaker bewust is van het gedrag van anderen dan in eerdere metingen.

Kernmerken

Onderwerp:
Beleving, Participatie en samenwerking
Soort informatie:
Onderzoek
Labels:

Pilot Schoon Belonen

Aan de slag met beloningssystemen voor de pilot Schoon Belonen? Op zoek naar het beste beloningssysteem om afvalscheiding te stimuleren en zwerfafval te verminderen?

Op de Kenniswijzer vindt u relevante kennisdocumenten en voorbeelden over het toepassen van belonen.

Bezoek ook de website

Kennisbijeenkomst

Dinsdag 10 oktober vond de Kennisbijeenkomst Schone Snoeproutes plaats.

De kennis die is uitgewisseld tijdens deze bijeenkomst, delen wij graag ook met u. Daarom hebben we alle informatie en documenten voor u online gezet.

Naar de website

Op de hoogte blijven?

Abonneer je dan nu op de digitale nieuwsbrief van de Landelijke Aanpak Zwerfafval (een initiatief van NederlandSchoon, Rijkswaterstaat en NVRD).

Blijf hiermee maandelijks op de hoogte van het laatste nieuws over zwerfafval, nieuwe bijeenkomsten en interessante documenten op de kenniswijzer.

Meld je aan