Terug naar overzicht

Voorbij Bijplaatsingen

Downloaden 1 september 2010 | Dijksterhuis & van Baaren, Tabula Rasa en IPR Normag | 44 pagina's | 1312KB | PDF

Omschrijving

In 8 grotere steden zijn interventies toegepast om afval bijplaatsingen bij verzamelcontainers te voorkomen. De resultaten waren zeer positief. Anders dan voorheen werd juist niet ingezet op kennis of bewustwording maar op beïnvloeding van automatisch gedrag, dus zonder dat mensen het echt in de gaten hebben.
De interventies waren bepaald op basis van deskresearch, expertise en wetenschappelijke literatuur. De interventies ‘De descriptieve norm', ‘Handhaven en straffen’, 'Schoon houdt Schoon' en ‘Foot-in-the-door’ vertonen het grootste effect. Aanbeveling is om vooral in te zetten op de Descriptieve norm (laten zien dat bijna iedereen het goed doet) en "Foot in the door" (in dit geval "als je je committeert aan een schone buurt zul je je er ook naar gedragen), omdat deze op de langere termijn beter blijven werken. Bij handhaving is het effect waarschijnlijk korter.

Kernmerken

Onderwerp:
Bijplaatsingen, Gedragsbeïnvloeding
Focus gebied:
Woonwijken
Soort informatie:
Onderzoek

Pilot Schoon Belonen

Aan de slag met beloningssystemen voor de pilot Schoon Belonen? Op zoek naar het beste beloningssysteem om afvalscheiding te stimuleren en zwerfafval te verminderen?

Op de Kenniswijzer vindt u relevante kennisdocumenten en voorbeelden over het toepassen van belonen.

Bezoek ook de website

Kennisbijeenkomst

Dinsdag 10 oktober vond de Kennisbijeenkomst Schone Snoeproutes plaats.

De kennis die is uitgewisseld tijdens deze bijeenkomst, delen wij graag ook met u. Daarom hebben we alle informatie en documenten voor u online gezet.

Naar de website

Op de hoogte blijven?

Abonneer je dan nu op de digitale nieuwsbrief van de Landelijke Aanpak Zwerfafval (een initiatief van NederlandSchoon, Rijkswaterstaat en NVRD).

Blijf hiermee maandelijks op de hoogte van het laatste nieuws over zwerfafval, nieuwe bijeenkomsten en interessante documenten op de kenniswijzer.

Meld je aan