Terug naar overzicht

Voorbij Bijplaatsingen

Downloaden 1 september 2010 | Dijksterhuis & van Baaren, Tabula Rasa en IPR Normag | 44 pagina's | 1312KB | PDF

Omschrijving

In 8 grotere steden zijn interventies toegepast om afval bijplaatsingen bij verzamelcontainers te voorkomen. De resultaten waren zeer positief. Anders dan voorheen werd juist niet ingezet op kennis of bewustwording maar op beïnvloeding van automatisch gedrag, dus zonder dat mensen het echt in de gaten hebben.
De interventies waren bepaald op basis van deskresearch, expertise en wetenschappelijke literatuur. De interventies ‘De descriptieve norm', ‘Handhaven en straffen’, 'Schoon houdt Schoon' en ‘Foot-in-the-door’ vertonen het grootste effect. Aanbeveling is om vooral in te zetten op de Descriptieve norm (laten zien dat bijna iedereen het goed doet) en "Foot in the door" (in dit geval "als je je committeert aan een schone buurt zul je je er ook naar gedragen), omdat deze op de langere termijn beter blijven werken. Bij handhaving is het effect waarschijnlijk korter.

Kernmerken

Onderwerp:
Bijplaatsingen, Gedragsbeïnvloeding
Focus gebied:
Woonwijken
Soort informatie:
Onderzoek

Gedragstool Zwerfafval

Ben jij als beheerder van de openbare ruimte op zoek naar een oplossing voor jouw zwerfafvalprobleem? Probeer dan de Gedragstool Zwerfafval. 

Via een aantal vragen leidt deze tool je naar een advies bestaand uit praktische interventies, goede praktijkvoorbeelden en handige documenten passend bij jouw zwerfafvalsituatie.

Start de tool

Winkelgebied Verkiezing

De Schoonste Winkelgebied Verkiezing gaat weer van start. Dit jaar beginnen we de verkiezing met een interactief webinar op 8 mei en een mooi startpakket.

Lees op onze website precies wat jij kunt doen voor schone winkelgebieden én om je aan te melden voor het webinar.

Naar de website

Op de hoogte blijven?

Abonneer je dan nu op de digitale nieuwsbrief van de Landelijke Aanpak Zwerfafval (een initiatief van NederlandSchoon, Rijkswaterstaat en NVRD).

Blijf hiermee maandelijks op de hoogte van het laatste nieuws over zwerfafval, nieuwe bijeenkomsten en interessante documenten op de kenniswijzer.

Meld je aan