Terug naar overzicht

ROC pilot Zeeland - Verminderen van zwerfvuil op het schoolplein

Downloaden 1 maart 2014 | Novi Mores | 26 pagina's | 1.02 MB | PDF

Omschrijving

In dit onderzoek, uitgevoerd door Novi Mores, heeft Stichting Nederland Schoon via een pilot op het ROC Scalda in Middelburg en Terneuzen (Zeeland) gekeken naar het verminderen van zwerfafval op het schoolplein. Naar aanleiding van eerdere pilots en op basis van nieuw wetenschappelijk inzicht zijn verschillende interventies tot stand gekomen, waar onder: de DropPit, voetstappen naar afvalbak (routing), en verschillende posters met activerende teksten (injunctieve norm theorie en prompting) op het schoolplein, op afvalbakken en op de zuigmachine. Het onderzoek concludeert dat peukenvoorzieningen en communicatiemiddelen goed werken, en dat de combinatie van beiden het meest effectief is.

Bekijk ook de Pilot ROC Friesland, met dezelfde opzet.

Kernmerken

Onderwerp:
Afvalvoorzieningen en inrichting, Gedragsbeïnvloeding
Focus gebied:
Snoeproutes en scholen
Soort informatie:
Onderzoek
Labels:
Voortgezet onderwijs , Peuken

Gedragstool Zwerfafval

Ben jij als beheerder van de openbare ruimte op zoek naar een oplossing voor jouw zwerfafvalprobleem? Probeer dan de Gedragstool Zwerfafval. 

Via een aantal vragen leidt deze tool je naar een advies bestaand uit praktische interventies, goede praktijkvoorbeelden en handige documenten passend bij jouw zwerfafvalsituatie.

Start de tool

Winkelgebied Verkiezing

De Schoonste Winkelgebied Verkiezing gaat weer van start. Dit jaar beginnen we de verkiezing met een interactief webinar op 8 mei en een mooi startpakket.

Lees op onze website precies wat jij kunt doen voor schone winkelgebieden én om je aan te melden voor het webinar.

Naar de website

Op de hoogte blijven?

Abonneer je dan nu op de digitale nieuwsbrief van de Landelijke Aanpak Zwerfafval (een initiatief van NederlandSchoon, Rijkswaterstaat en NVRD).

Blijf hiermee maandelijks op de hoogte van het laatste nieuws over zwerfafval, nieuwe bijeenkomsten en interessante documenten op de kenniswijzer.

Meld je aan