Terug naar overzicht

ROC pilot Zeeland - Verminderen van zwerfvuil op het schoolplein

Downloaden 1 maart 2014 | Novi Mores | 26 pagina's | 1.02 MB | PDF

Omschrijving

In dit onderzoek, uitgevoerd door Novi Mores, heeft Stichting Nederland Schoon via een pilot op het ROC Scalda in Middelburg en Terneuzen (Zeeland) gekeken naar het verminderen van zwerfafval op het schoolplein. Naar aanleiding van eerdere pilots en op basis van nieuw wetenschappelijk inzicht zijn verschillende interventies tot stand gekomen, waar onder: de DropPit, voetstappen naar afvalbak (routing), en verschillende posters met activerende teksten (injunctieve norm theorie en prompting) op het schoolplein, op afvalbakken en op de zuigmachine. Het onderzoek concludeert dat peukenvoorzieningen en communicatiemiddelen goed werken, en dat de combinatie van beiden het meest effectief is.

Bekijk ook de Pilot ROC Friesland, met dezelfde opzet.

Kernmerken

Onderwerp:
Afvalvoorzieningen en inrichting, Gedragsbeïnvloeding
Focus gebied:
Snoeproutes en scholen
Soort informatie:
Onderzoek
Labels:
Voortgezet onderwijs , Peuken

Pilot Schoon Belonen

Aan de slag met beloningssystemen voor de pilot Schoon Belonen? Op zoek naar het beste beloningssysteem om afvalscheiding te stimuleren en zwerfafval te verminderen?

Op de Kenniswijzer vindt u relevante kennisdocumenten en voorbeelden over het toepassen van belonen.

Bezoek ook de website

Kennisbijeenkomst

Dinsdag 10 oktober vond de Kennisbijeenkomst Schone Snoeproutes plaats.

De kennis die is uitgewisseld tijdens deze bijeenkomst, delen wij graag ook met u. Daarom hebben we alle informatie en documenten voor u online gezet.

Naar de website

Op de hoogte blijven?

Abonneer je dan nu op de digitale nieuwsbrief van de Landelijke Aanpak Zwerfafval (een initiatief van NederlandSchoon, Rijkswaterstaat en NVRD).

Blijf hiermee maandelijks op de hoogte van het laatste nieuws over zwerfafval, nieuwe bijeenkomsten en interessante documenten op de kenniswijzer.

Meld je aan