Terug naar overzicht

Onderzoek naar interventies om zwerfafval op stranden te verminderen

Downloaden 1 december 2012 | Tabula Rasa | 31 pagina's | 1.15 MB | PDF

Omschrijving

In dit onderzoek keek Tabula Rasa naar de effectiviteit van zes interventies gericht op het verminderen van zwerfafval op stranden. De persoonlijke-, injunctieve- en descriptieve norm, een combinatie van de descriptieve- en injunctieve norm, een prompt, en een ‘Mybeach’-bord zijn ingezet als interventies. Op vijf verschillende stranden is de aanwezige hoeveelheid zwerfafval vóór en ná de start van de interventies gemeten. Er is weinig verschil gevonden tussen de voor- en effectmetingen van de interventies. Er kunnen geen duidelijke conclusies worden getrokken door een te groot aantal verstorende factoren dat tijdens de uitvoering van het onderzoek optrad.

Kernmerken

Onderwerp:
Gedragsbeïnvloeding
Focus gebied:
Stranden
Soort informatie:
Onderzoek

Gedragstool Zwerfafval

Ben jij als beheerder van de openbare ruimte op zoek naar een oplossing voor jouw zwerfafvalprobleem? Probeer dan de Gedragstool Zwerfafval. 

Via een aantal vragen leidt deze tool je naar een advies bestaand uit praktische interventies, goede praktijkvoorbeelden en handige documenten passend bij jouw zwerfafvalsituatie.

Start de tool

Winkelgebied Verkiezing

De Schoonste Winkelgebied Verkiezing gaat weer van start. Dit jaar beginnen we de verkiezing met een interactief webinar op 8 mei en een mooi startpakket.

Lees op onze website precies wat jij kunt doen voor schone winkelgebieden én om je aan te melden voor het webinar.

Naar de website

Op de hoogte blijven?

Abonneer je dan nu op de digitale nieuwsbrief van de Landelijke Aanpak Zwerfafval (een initiatief van NederlandSchoon, Rijkswaterstaat en NVRD).

Blijf hiermee maandelijks op de hoogte van het laatste nieuws over zwerfafval, nieuwe bijeenkomsten en interessante documenten op de kenniswijzer.

Meld je aan