Terug naar overzicht

Landelijke Monitoring Zwerfafval - Monitoringprotocol Objectieve Monitoring

Downloaden kerndocument 16 december 2015 | Rijkswaterstaat | 27 pagina's | 3.73 MB | PDF

Omschrijving

Dit Monitoringsprotocol Objectieve Monitoring, opgesteld door Rijkswaterstaat, vormt samen met het Monitoringprotocol Belevingsmonitor de Landelijke Monitoring Zwerfafval. Het bijgevoegde protocol is de meest recente versie die gebruikt wordt vanaf 2016.
De werkwijze is gebaseerd op vooronderzoek van Oranjewoud en steeds bijgewerkt op basis van ervaringen. De beeldmeetlatten zijn van CROW. Het wordt sinds 2007 gebruikt voor het meten van de objectieve schoonheid van Nederland en de trends die zich hierbij ontwikkelen. Met deze objectieve meting wordt het daadwerkelijk aangetroffen zwerfafval in de (semi-) openbare ruimte vastgesteld. De meetmethode gaat in op locatiekeuzes, kwaliteitsniveaus, invloedfactoren, achtergrondvariabelen en verstorende elementen. Het monitoringsprotocol beschrijft ook hoe de kwaliteit van de meetresultaten moet worden geborgd.

Kernmerken

Onderwerp:
Monitoren
Soort informatie:
Plan van aanpak

Gedragstool Zwerfafval

Ben jij als beheerder van de openbare ruimte op zoek naar een oplossing voor jouw zwerfafvalprobleem? Probeer dan de Gedragstool Zwerfafval. 

Via een aantal vragen leidt deze tool je naar een advies bestaand uit praktische interventies, goede praktijkvoorbeelden en handige documenten passend bij jouw zwerfafvalsituatie.

Start de tool

Winkelgebied Verkiezing

De Schoonste Winkelgebied Verkiezing gaat weer van start. Dit jaar beginnen we de verkiezing met een interactief webinar op 8 mei en een mooi startpakket.

Lees op onze website precies wat jij kunt doen voor schone winkelgebieden én om je aan te melden voor het webinar.

Naar de website

Op de hoogte blijven?

Abonneer je dan nu op de digitale nieuwsbrief van de Landelijke Aanpak Zwerfafval (een initiatief van NederlandSchoon, Rijkswaterstaat en NVRD).

Blijf hiermee maandelijks op de hoogte van het laatste nieuws over zwerfafval, nieuwe bijeenkomsten en interessante documenten op de kenniswijzer.

Meld je aan