Terug naar overzicht

Hoeveelheden en kosten van zwerfvuil in Vlaanderen

Downloaden 1 februari 2015 | OVAM | 69 pagina's | 1.11 MB | PDF

Omschrijving

Dit onderzoek in opdracht van de Openbare Vlaamse Afval Maatschappij (OVAM) laat zien hoeveel zwerfafval in Vlaanderen is opgeruimd in een heel jaar (2013) en wat de geschatte kosten hiervan zijn. Daarbij is onderzoek gedaan naar de hoeveelheden afval die worden ingezameld via de verschillende reinigingsmethoden (lediging straat afvalbakken, machinaal vegen, handmatig vegen, vrijwilligers, groenbeheer) en wat de respectievelijke kosten daarvan zijn. Ook is gekeken naar de verdeling van deze kosten onder de verschillende partijen (lokale besturen, agentschappen, wegenbeheerders) en is een verdeling gemaakt van de kosten per inwoner binnen specifieke woongebieden. Na verschillende werksessies, een uitgewerkt kostenmodel en een representatieve steekproef blijkt onder meer dat in 2013 ruim 25.000 ton zwerfafval is opgeruimd en dat dit ruim € 60 miljoen per jaar kost (bijna € 10 per inwoner).

Kernmerken

Onderwerp:
Financiering en kosten, Monitoren
Soort informatie:
Onderzoek

Gedragstool Zwerfafval

Ben jij als beheerder van de openbare ruimte op zoek naar een oplossing voor jouw zwerfafvalprobleem? Probeer dan de Gedragstool Zwerfafval. 

Via een aantal vragen leidt deze tool je naar een advies bestaand uit praktische interventies, goede praktijkvoorbeelden en handige documenten passend bij jouw zwerfafvalsituatie.

Start de tool

Winkelgebied Verkiezing

De Schoonste Winkelgebied Verkiezing gaat weer van start. Dit jaar beginnen we de verkiezing met een interactief webinar op 8 mei en een mooi startpakket.

Lees op onze website precies wat jij kunt doen voor schone winkelgebieden én om je aan te melden voor het webinar.

Naar de website

Op de hoogte blijven?

Abonneer je dan nu op de digitale nieuwsbrief van de Landelijke Aanpak Zwerfafval (een initiatief van NederlandSchoon, Rijkswaterstaat en NVRD).

Blijf hiermee maandelijks op de hoogte van het laatste nieuws over zwerfafval, nieuwe bijeenkomsten en interessante documenten op de kenniswijzer.

Meld je aan